Κανονικότητα και επιστροφή στο γραφείο!

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες “work from home” για τις περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμούς, έρχεται η ώρα για το δυναμικό come back!

Πώς θα είναι αυτό, όμως; Συναισθήματα συγκρατημένης χαράς κατακλύζουν τους περισσότερους εργαζόμενους, καθώς από τη μία έρχεται η ικανοποίηση της ανάγκης για κοινωνικοποίηση και φυσική επαφή, ενώ από την άλλη ο φόβος για το πώς θα τηρηθούν οι κανόνες και τα μέτρα, ώστε να μην έχουμε και πάλι έξαρση του ιού.

Μάσκες, γάντια και αντισηπτικά έχουν την τιμητική τους, τι γίνεται όμως με τις αποστάσεις; Πόσο θα πρέπει να χαρεί κανείς που είδε τον συνάδελφό του μετά από τόσο καιρό και μπορεί να θέλει να τον αγκαλιάσει; Φυσικά και αυτά απαγορεύονται, ενώ πολλές φορές δημιουργείται αμηχανία στους εργαζόμενους να μην πέσουν ο ένας πάνω στον άλλο στους διαδρόμους, να μην αγγίζουν τα ίδια αντικείμενα, να μην μιλάνε από πολύ κοντά και άλλα τέτοια.

Ένας κανόνας που εφαρμόζεται σε πολλές εταιρείες προϋποθέτει την ταυτόχρονη παρουσία του 30% του συνόλου των εργαζομένων, οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον ενάμισι μέτρου. Στο σημείο αυτό έρχεται και το «πρόβλημα» που δημιουργείται σε γραφεία ανοικτού τύπου (open space), τα οποία έχουν πλέον εφαρμοστεί από πολλές εταιρείες, με βασικό σκοπό να ευνοηθεί η συνεργασία των εργαζομένων.

Η πανδημία του κορωνοϊού ωστόσο, δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το πώς θα εφαρμοστούν οι αποστάσεις στα ανοικτού τύπου γραφεία, πώς θα συνεργάζονται μεταξύ τους οι εργαζόμενοι και τελικά πώς θα αισθάνονται με αυτή τη νέα πραγματικότητα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβληματίζονται λόγω του κορωνοϊού και μπορεί να είναι και καχύποπτοι απέναντι στους συναδέλφους τους.

Το μόνο σίγουρο τελικά είναι ότι η επιστροφή στο γραφείο, πάντα με την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων, είναι μία εξέλιξη που θα πρέπει να αγκαλιάσουμε, ακόμα και αν πλέον αλλάξει η διαρρύθμιση των γραφείων, τοποθετηθούν διαχωριστικά, αλλάξει η θέση όπου κάθονται οι εργαζόμενοι, υπάρχουν αποστάσεις και δεν μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί. Αυτό που μάθαμε, εξάλλου, από το work from home είναι ότι αν και η τηλεργασία έχει πράγματι μεγάλη δύναμη και όλα μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά από απόσταση, τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη μας να συναντιόμαστε από κοντά!  

Αρθογράφος: Αγγελίνα Τσακίρη

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Περισσότερα άρθρα

Σκέψεις

Τέχνη και COVID-19: Μία νέα κανονικότητα;

Κανονικότητα και καλλιτέχνης είναι δύο έννοιες που δύσκολα θα συναντηθούν εν ζωή. Τα μεγαλύτερα διαστήματα της ιδιότυπης ρουτίνας του, ο καλλιτέχνης τα περνά χωρίς να γνωρίζει αύριο πού θα βρεθεί -αν βρεθεί- καλλιτεχνικά.

Θέλεις ξεχωριστές ιδέες και προτάσεις; Έλα μαζί μας!

Scroll to Top