5+1 συμβουλές για διαδικτυακή συνέντευξη

Μοιράσου αυτό το άρθρο

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα προσωπικής, αλλά και επαγγελματικής μας δραστηριότητας και συνηθειών. Πιο συγκεκριμένα, στη διαδικασία εύρεσης εργασίας η συνέντευξη έχει πάρει νέα μορφή (τηλεφωνική ή διαδικτυακή) και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Οι εταιρείες, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και τηρώντας τα μέτρα πρόληψης, βρήκαν νέους τρόπους για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, αλλά και για να σιγουρευτούν ότι προσλαμβάνουν τον κατάλληλο υποψήφιο/ την κατάλληλη υποψήφια. Είναι ευκαιρία για όλους και όλες να ανανεώσουμε τις γνώσεις μας και να μάθουμε νέους τρόπους για να δίνουμε συνέντευξη και να αυξήσουμε έτσι τις πιθανότητες πρόσληψής μας.

Ακολουθούν 6 συμβουλές για διαδικτυακή συνέντευξη.

1.    Εξοικειώνομαι με τη χρήση του υπολογιστή, εγκαθιστώ το Skype και δοκιμάζω τη χρήση του με άτομο του περιβάλλοντός μου.

Εάν δεν έχεις μεγάλη τριβή με τον υπολογιστή εξασκήσου, σέρφαρε στο διαδίκτυο, γράψε μικρά κείμενα, άνοιξε πολλά παράθυρα ταυτόχρονα, ρώτησε το Google ό,τι απορία έχεις. Όταν νιώσεις ότι είσαι πιο εξοικειωμένος με τον υπολογιστή, ψάξε στο ίντερνετ την πιο διαδεδομένη εφαρμογή για διαδικτυακή συνέντευξη (Skype) και βρες βίντεο για το πώς μπορείς να την εγκαταστήσεις. Για να εγκαταστήσεις το Skype, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία email. Εάν δεν έχεις λογαριασμό email, θα πρέπει να δημιουργήσεις έναν, καθώς είναι απαραίτητο εργαλείο επικοινωνίας με υποψήφιους εργοδότες. Προσπάθησε να χρησιμοποιείς email με το ονοματεπώνυμό σου και απόφυγε όσο μπορείς τα οικεία υποκοριστικά.

Υπάρχουν πολλά βίντεο και tutorials για το πώς να εγκαταστήσεις το Skype. Μόλις το εγκαταστήσεις προσπάθησε να επικοινωνήσεις με έναν φίλο ή γνωστό μέσω της εφαρμογής για να σιγουρευτείς ότι δουλεύει.

2.    Εξασκούμαι στο να δίνω συνεντεύξεις.

Προετοιμάζομαι για την παρουσίαση του εαυτού μου (elevator pitch). Ψάχνω στο ίντερνετ ερωτήσεις που μπορεί να μου κάνουν σε μια συνέντευξη, βλέπω τι μπορεί να με δυσκολέψει και προετοιμάζω τις απαντήσεις μου αναλόγως. Δεν λέω ψέματα σε μια συνέντευξη ούτε είμαι υποχρεωμένος να δώσω πλήρη αναφορά στον συνεντευξιαστή. Είμαι ειλικρινής και διπλωμάτης. Μπορείς να απευθυνθείς στον/στη σύμβουλο εργασίας που έχεις, για περαιτέρω προετοιμασία στη συνέντευξη. Επίσης, αν έχεις κάνει εγγραφή στην υπηρεσία συμβουλευτικής εργασίας του Επικέντρου, μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στην πλατφόρμα «Σύνδεσμος Εργασίας» όπου υπάρχουν διαθέσιμες συμβουλές και tips για τη συνέντευξη.

3.    Εξασκούμαι στο να δίνω συνεντεύξεις διαδικυτυακά.

Μπορείς να ζητήσεις από τον/τη σύμβουλό σου ή από κάποιον άνθρωπο του περιβάλλοντός σου, να κάνεις μια εικονική συνέντευξη. Σε συμβουλεύουμε να βιντεοσκοπήσεις αυτήν την προσομοίωση συνέντευξης και να την δουλέψεις αργότερα πάλι. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αναλύσεις τις κινήσεις σου, να δεις τι θα ήθελες να διορθώσεις, πού κολλάς και πώς αντιδράς όταν κολλάς, ποιες λέξεις χρησιμοποιείς συχνά, εάν έχεις γλωσσικά τικ κλπ.

4.    Διαμορφώνω τον προσωπικό μου χώρο ώστε να φαίνεται «ουδέτερος» και επαγγελματικός.

Μπορείς να είσαι μπροστά από μία βιβλιοθήκη ή μπροστά από έναν άσπρο τοίχο ή ένα όμορφο κάδρο. Κάθισε μπροστά από ένα γραφείο ιδανικά ή ένα τραπέζι, εάν δεν έχεις άλλη επιλογή. Το γραφείο και ο χώρος που σε περιβάλλει καλό είναι να είναι τακτοποιημένοι. Ενημέρωσε την οικογένειά σου ή τους συγκατοίκους σου και προσπάθησε να εξασφαλίσεις ένα ήσυχο περιβάλλον για τη συνέντευξή σου.

5.    Ετοιμάζομαι και ντύνομαι κατάλληλα για τη συνέντευξη.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει φυσική μετακίνηση σε κάποιο γραφείο, η εμφάνισή σου πρέπει να είναι επιμελής και προσεγμένη. Παρ’ ότι μέσω μιας οθόνης φαινόμαστε από τη μέση και πάνω και παρ’ ότι οι πιτζάμες και οι φόρμες μας κάνουν να νιώθουμε άνετα, θα σου προτείναμε να ντυθείς όπως ακριβώς θα ντυνόσουν σε μια δια ζώσης συνέντευξη. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπεις σε ένα επαγγελματικό πλαίσιο και θα σου δώσει αυτοπεποίθηση. Γενικά αποφεύγουμε έντονα κοσμήματα και χρώματα. Το μυστικό για μια καλή εμφάνιση είναι να έχει ένα τόνο επισημότητας, αλλά παράλληλα να νιώθεις άνετα με την αμφίεσή σου και να σου δίνει αυτοπεποίθηση.

6.    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Κλείνω όλα τα άλλα παράθυρα που έχω ανοιχτά για να μην μου αποσπούν την προσοχή. Προσπαθώ να προσέχω τον συνομιλητή μου και να μην μου αποσπάει την προσοχή το παραθυράκι που δείχνει εμένα. Όπως και στη δια ζώσης συνέντευξη, φροντίζω να μην χτυπήσει το κινητό μου, ούτε και καμία άλλη ειδοποίηση από τον υπολογιστή μου. Είμαι παρών/παρούσα στην κουβέντα, προσέχω τη μη λεκτική συμπεριφορά του συνεντευξιαστή και προσαρμόζω τη δική μου συμπεριφορά και τις απαντήσεις. Δεν διακόπτω τον συνομιλητή μου όταν μιλάει και εάν το κάνω κατά λάθος, απολογούμαι. Πολλές φορές η διαδικτυακή επικοινωνία μπορεί να είναι κουραστική καθώς συχνά υπάρχει καθυστέρηση ήχου ή διακοπές στη σύνδεση. Οπλίζομαι με υπομονή και θετική ενέργεια, γιατί μπορεί να πρέπει να επαναλάβω πολλές φορές τα ίδια πράγματα για να λάβει το μήνυμα  ο συνομιλητής μου.

Η Υπηρεσία Συμβουλευτικής Εύρεσης Εργασίας του Επίκεντρου βασίζεται στην εξατομικευμένη επαγγελματική συμβουλευτική μέσα από ατομικές και ομαδικές συναντήσεις με εξειδικευμένο Σύμβουλο Εργασίας, κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι υποστηρίζονται με πολλούς τρόπους στην προσπάθεια τους να βρουν εργασία. Πιο συγκεκριμένα, η διαμόρφωση κατάλληλου επαγγελματικού στόχου και πλάνου δράσης αλλά και η υποστήριξη κατά την υλοποίηση του επαγγελματικού πλάνου, πρακτικά και συμβουλευτικά αποτελούν βασικούς στόχους της υπηρεσίας.  Ο υποψήφιος/-α εργαζόμενος/-η έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε εργαστήρια ανάπτυξης εργασιακών δεξιοτήτων, εκμάθησης Η/Υ και  αγγλικής γλώσσας ή ακόμα και σε ολοκληρωμένα προγράμματα εργασιακής ένταξης συγκεκριμένων κλάδων, με ταχεία επαγγελματική εκπαίδευση, coaching και άμεση διασύνδεση με εργοδότες.

Σοφιαλένα Κουρεμένου-Σύμβουλος εργασίας και Υπεύθυνη Δικτύωσης Επίκεντρο ActionAid

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Περισσότερα άρθρα

Σκέψεις

Τέχνη και COVID-19: Μία νέα κανονικότητα;

Κανονικότητα και καλλιτέχνης είναι δύο έννοιες που δύσκολα θα συναντηθούν εν ζωή. Τα μεγαλύτερα διαστήματα της ιδιότυπης ρουτίνας του, ο καλλιτέχνης τα περνά χωρίς να γνωρίζει αύριο πού θα βρεθεί -αν βρεθεί- καλλιτεχνικά.

Θέλεις ξεχωριστές ιδέες και προτάσεις; Έλα μαζί μας!

Scroll to Top